Waar wil ik bevallen?

Waar wil ik bevallen?

Vanaf het begin van mijn zwangerschap is de bevalling iets waar ik enorm tegen op kijk. Daarom was mijn keuze over waar ik wil bevallen ook vrij snel gemaakt. Ga ik voor een thuis bevalling of toch liever in het ziekenhuis?

Zoals ik al zei, ben ik hier vanaf het begin veel mee bezig. Je hoort zoveel verschillende verhalen over bevallingen. De één heeft een droom bevalling, terwijl de ander een horror bevalling heeft doorgemaakt. Geen enkele bevalling is dus hetzelfde en daarom kun je er geen pijl op trekken hoe je een bevalling kunt gaan meemaken. Wel ben je er vrij in om zelf te kiezen waar je wilt bevallen, mits je geen medische indicatie hebt waarbij je verplicht bent om in het ziekenhuis te bevallen.

In het begin van mijn zwangerschap hadden wij hier zelf de keuze in. Omdat ik er zo tegen op zag, zijn wij voor de veilige manier gegaan en hebben wij de keuze gemaakt om in het ziekenhuis te gaan bevallen. Dit voelde voor ons het meest vertrouwd, want mocht er iets mis gaan dan ben je in ieder geval op de juiste plek en kun je de juiste hulp krijgen. En ook omdat ik al een aardig medisch verleden heb, wilden wij geen risico lopen. Maar toch zijn er ook wel nadelen om in het ziekenhuis te bevallen. Ik heb de voor en nadelen van een ziekenhuis én thuisbevalling even op een rijtje gezet.

Voordelen ziekenhuisbevalling:

 • Mocht er iets mis gaan, ben je gelijk op de goede plek en kunnen de gynaecoloog en kinderarts gelijk te hulp schieten.
 • Alle medische apparatuur is aanwezig voor eventuele ondersteuning.
 • Pijnstilling is makkelijker
 • Je hebt geen ‘gedoe’ en ‘rommel’ in huis.

Nadelen ziekenhuisbevalling:

 • Het is een vreemde omgeving
 • Er is vaak wisseling van dienst, waardoor je verschillende mensen bij je bevalling hebt
 • Minder privacy
 • Met weeën in de auto


Voordelen thuisbevalling:

 • Een ontspannen sfeer
 • Je hebt continue dezelfde mensen bij je
 • Je hebt je eigen spullen om je heen
 • Je hebt genoeg afleiding omdat je je eigen ding nog kunt doen tijdens de weeën


Nadelen thuisbevalling:

 • Geen medische ondersteuning, waarbij je bij complicaties als nog naar het ziekenhuis moet
 • Geen pijnstilling

Onze keuze heeft de hele zwangerschap vast gestaan en wij hebben hier tot nu toe nog geen moment aan getwijfeld. Ondertussen ben ik ook bij de gynaecoloog onder controle gekomen, dus nu ben ik verplicht om in het ziekenhuis te gaan bevallen. – Dat vind ik dus helemaal niet erg  – 

Hoe dichterbij het allemaal komt, hoe meer zin ik krijg om te gaan bevallen. Klinkt misschien gek, maar ik ben zo benieuwd hoe ons kindje er uit ziet. Wel zie ik tegen de pijn op, maar dit is iets wat je op je af moet laten komen heb ik mij laten vertellen. Dus dat gaan we gewoon doen. We zien wel hoe het loopt, iets wat totaal niet bij mij past omdat ik graag alles zelf in de touwtjes wil hebben. Maar voor deze ene keer laat ik ze los.

Ben jij in het ziekenhuis bevallen of toch thuis? Ik ben wel benieuwd waarom jij die keuze hebt gemaakt!

Bedankt voor het lezen!

Liefs,
Esmee

Volg:
Esmee
Esmee

Find me on: Instagram | Facebook

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?