HET DAGRITME VAN DANNI (1 JAAR)

HET DAGRITME VAN DANNI (1 JAAR)

Elke woensdag verschijnt er op www.esmeeriemersma.nl een dagritme van. Het doel hiervan is om moeders te helpen die er moeite mee hebben om een ritme te vinden bij hun kindje. Zelf vind ik het altijd ontzettend leuk en leerzaam om te lezen hoe andere moeders hier mee om gaan.

Vandaag het verhaal van Leonie (@interiorbylee), zij is de trotse mama van Danni (1 jaar oud), 

Krijgt jouw kindje borst- of flesvoeding?
Danni krijgt al vanaf haar geboorte flesvoeding. We zijn gestart met standaard voeding. Ze deed het hier meteen heel goed op. Nooit last gehad van de voeding of van krampjes. In het begin wel even gerommeld met verschillende merken flessen. We zijn begonnen met Difrax, daarna nog Dr Brown en toen Avent. Die gebruiken we nog steeds en daar zijn we heel erg tevreden over. Vooral Danni vond deze fles fijn en dat is sowieso het belangrijkste. Ze moet er wel goed uit kunnen drinken.

Heeft jouw kindje een vast ritme?
Danni had al heel snel een vast ritme. Daar doen we het zelf ook heel goed op. Het is natuurlijk afwachten of ons kindje dat ook zo voelde. We zijn al snel gestart met het voeden op vaste tijden. En dat komt echt niet op een half uurtje aan. Maar we probeerde altijd in de avond de laatste fles rond een uur of 7 te geven. De eerste weken sliep ze nog overal. In de box, op schoot of tijdens een wandeling in de wagen. Dat was ook prima en daar deed ze het heel goed op. Op een gegeven moment merkte wij wel dat ze na de fles van 19.00 uur beneden moeilijk in slaap kwam.  De tv stond aan en al die lichten en geluiden maakte het er niet beter op. Na een week of 4 hebben we besloten om haar na de fles boven in het wiegje te leggen. En Oh wat vond ik dat lastig. Maar ze sliep wel! En ze viel gemakkelijk zelf in slaap.

Vanaf wanneer merkte je dat er een ritme ontstond?
Ongeveer na een maand of 3,4 hadden wij een goed ritme. Ze kreeg nog steeds ongeveer op dezelfde tijd een flesje en ik probeerde dus rond de 3 maanden haar in de morgen en ook in de middag in haar bedje te laten slapen. Dat was niet altijd makkelijk. Want ze snapte natuurlijk niet dat ze dan ook moest gaan slapen terwijl ze wel moe was en in bed gewoon het beste sliep. Uiteindelijk viel ze zelf in slaap en sliep ze in de ochtend en middag in haar bedje. En als het niet lukte dan haalde ik haar er natuurlijk uit en lag ze lekker bij mij te slapen. Als ik op pad ging dan sliep ze in de wagen. Maar ik probeerde haar sowieso 2x per dag in bed te leggen voor een dutje. Het ritme van de flesjes ging nog steeds heel goed. Langzaam aan kwamen daar hapjes groente en fruit bij. Broodkorstjes en stukjes kaal brood.

Vanaf wanneer ben je gestart met het geven van vaste hapjes?
Met ongeveer 4 / 5 maanden zijn we gestart met hapjes. Wij zijn begonnen met groente. Omdat wij haar meteen wilde laten wennen aan de smaak van groente in plaats van de zoete smaak van fruit. We begonnen met wortel, maar ook bloemkool, broccoli enz. Om eerlijk te zijn gaf ik niet 1 week lang dezelfde smaak… Wel een paar dagen achter elkaar maar niet 1 hele week. Ze eet nu goed en had er volgens mij ook geen problemen mee.
Later hebben we daar fruit aan toegevoegd. Peer, banaan en toen het zomer was veel aardbei. Oh dat vond ze zo lekker! Jammer dat de aardbeien nu niet meer zo smaakvol zijn. Ik vond het belangrijk vroeg te beginnen met hapjes en brood. Zodat ze daar meteen aan kon wennen. Zo hebben we Danni ook vrij snel Pindakaas laten proeven, ei en dus aardbei. Ze vond het heerlijk!

Wat is het favoriete fruit van jouw kindje?
Tegenwoordig eet ze veel kiwi en mango. Dat zijn wel haar favoriete fruitjes. In de zomer veel aardbei. Dus ik kan niet wachten tot dat er weer is. Gelukkig is ze een goede eter. Als ze fruit ziet en we gaan aan tafel om fruit te eten dan kan ze niet wachten om te beginnen.

Wat is het favoriete avondeten van jouw kindje?
Ze houdt erg van aardappel, groente en vlees. Bloemkool en broccoli zijn nog steeds favoriet. Maar probeer veel af te wisselen met andere groente, pasta of rijst. Laatst hadden wij voor haar 1ste verjaardag pannenkoeken gemaakt. Nou dat was dus geen succes. Ze vond er niks aan. Wie weet komt het nog maar ze wilde toch liever een Hollandse pot. Gelukkig hadden we dat achter de hand en at ze liever Broccoli. En ach dat is voor nu helemaal prima. Als het andere eten komt later wel!

Geef je ook tussendoortjes?
We geven haar zeker een tussendoortje. Behalve dus fruit en brood en in de avond groente. Krijgt ze tussen door af en toe een klein dierenkoekje, een cracker (cracotte) soms met een klein laagje smeerkaas maar meestal kaal. Of ze krijgt een bakje yogurt waar ik heel af en toe nog wat fruit doorheen doe. Qua drinken krijgt ze tijdens de eetmomentjes water uit een tuitbeker of thee. Waar ze altijd heel blij van wordt. Ze is een hele goede drinker. En als wij iets aan het eten zijn dan wil ze maar al te graag ook even proeven. We kunnen niet meer ongestoord zelf eten hihi. Danni wil natuurlijk ook.. Dus dan krijgt ze ook altijd iets te eten.

Wat is het dagelijkse schema van jouw kindje?
07.30 uur – 08.00 uur: wij beginnen de dag. Soms in pyjama en soms kleden we ons meteen aan. Ze krijgt 180 cc flesvoeding.
Tussen 08.00 uur – 09.30 uur: spelen in het speelhoekje samen of alleen, soms in de box of we kijken samen liedjes. Is ze gek op!
09.30 uur – 10.00 uur: Fruit met water of thee. Ik meng meestal 2 stukjes fruit door elkaar.
10.00 uur – 10.30 uur: Naar bed.
11.30 uur – 12.00 uur: Ze wordt wakker en we gaan naar beneden.
12.00 uur: Ze krijgt 2 broodjes. Meestal 1 met hartig en andere met zoet. Ze vind alles lekker dus het maakt haar niets uit.
12.30 uur – 15.00 uur: We gaan wandelen, fietsen, op visite, spelen. Ze drinkt tussendoor dan nog wel water of thee. Ze krijgt een paar mini dierenkoekjes.
15.00 uur: thuis een lekker bakje yogurt of een cracker met wat drinken.
15.30 uur: naar bed.
16.30 uur – 17.00 uur: wakker en naar beneden. We spelen lekker beneden. Muziekje aan.
17.30 uur – 18.00 uur: We eten aan tafel, ze eet of met ons mee of ik heb altijd voor haar een bakje achter de hand als wij iets eten waarvan ik vind dat ze er nog niet aan toe is of niet lust. Ze drinkt er water of thee bij.
18.00 uur – 19.00 uur: We spelen altijd na het eten nog beneden in haar speelhoekje, we lezen boekjes, of we gaan in bad. Daarna nog even beneden knuffelen.
19.00 uur – 19.15 uur: een fles van 180 cc.
19.15 uur – 19.30 uur:  Naar bed.

Het overdag slapen gaat de laatste weken wat minder. Ze slaat soms een dutje over of ze worden ineens heel kort.. Zal wel een fase zijn 😉 ik probeer het ritme wel aan te houden en als het even anders gaat dan spelen we dus wat meer of ze speelt nog even in de box voor wat extra rust. Komt vanzelf wel weer goed.

Heb je nog een tip voor een lekker recept wat jouw kindje lekker vind?
Nou om eerlijk te zijn ben ik niet zo culinair voor Danni … Ze eet vooral aardappel groente en vlees omdat ze dat zo lekker vindt.  En probeer ik receptjes voor de kleintjes dus nooit uit.. Misschien moet ik dat toch eens gaan doen nu ik deze vraag lees! 😉

Disclaimer: Deze rubriek is bedoeld om elkaar te helpen, niet om commentaar te geven. Iedere moeder doet het anders en voelt haar eigen kindje zelf het beste aan. Als dit ‘schema’ de beste manier is voor haar kindje, dan is dat zo en daar hoort iedereen respect voor te hebben. Je eigen kindje staat voorop. Niks is goed, niks is fout!

Bedankt voor het delen van jullie dagritme, Leonie. Danni is zo’n vrolijkerd en het is ontzettend leuk om haar ontwikkeling te volgen via jou IG. Lijkt het jou ook leuk om het dagritme van jouw kindje te delen? Laat dan even een reactie achter in de comments óf stuur een mailtje naar info@esmeeriemersma.nl

Volg:
Esmee
Esmee

Find me on: Instagram | Facebook

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?