Samenlevingscontract, huwelijk of toch geregistreerd partnerschap?

Samenlevingscontract, huwelijk of toch geregistreerd partnerschap?

Ja jongens nu praten we over serious business, geregistreerd partnerschap of trouwen? Waar kies je voor als je alles goed geregeld wilt hebben? Je hebt 3 mogelijkheden om alles goed te regelen qua woning/inboedel. Een huwelijk, geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract. Danny en ik kozen voor een geregistreerd partnerschap. 

Toen wij in juni 2016 gingen samen wonen, waren wij gewoon nog vriendje en vriendinnetje. Voor een huurwoning hoef je niks te regelen – voor een koopwoning hoeft het officieel ook niet – dus lieten wij het eerst voor wat het was. Nu wij een koophuis hebben, leek het ons wel verstandig om in ieder geval ‘iets’ te regelen. Voor het geval dat..

Maar wat regel je dan? Voordat wij naar de notaris gingen, hadden wij de intentie om voor een samenlevingscontract te gaan. De notaris legde ons verschillende vormen uit. Het huwelijk, geregistreerd partnerschap en het samenlevingscontract. Het huwelijk konden we eigenlijk gelijk al doorstrepen, dit willen we in de toekomst wel maar komt voor nu te vroeg. Dan blijven er nog 2 opties over, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract. Omdat wij eerst de intentie hadden voor een samenlevingscontract, werd dit ook uitgebreid besproken. Doordat alle vormen duidelijk werden uitgelegd, dan ga je ook anders denken over bepaalde situaties. Wat als je komt te overlijden, welk familielid krijgt wat?

Dit vond ik wel een lastig onderwerp, je wilt hier niet aan denken, maar toch moet het voor de toekomst. Na het gesprek met de notaris, hebben wij het samen er nog even goed over gehad. Stel er komen in de toekomst kinderen of de situatie veranderd met degene die jij hebt opgegeven in je testament, dan word het testament opnieuw opengebroken en aangepast.

Toch begonnen wij te twijfelen over welke keuze wij moesten maken. Omdat je dan bij elke verandering bij de notaris kunt verschijnen waar natuurlijk ook weer een prijskaartje aan zit. Je wilt het goed geregeld hebben, dus je hebt het er wel voor over. Maar toch trok de optie geregistreerd partnerschap ons dan wat meer aan. Op die manier is alles gelijk goed geregeld. Ondanks dat het erg op een huwelijk lijkt, voelde het voor ons minder officieel. Je hebt natuurlijk wel de zelfde rechten, bijvoorbeeld dat alle goederen gezamenlijk worden.

Bij een geregistreerd partnerschap en een huwelijk heb je toch nog 2 kleine verschillen. Zo hoef je bij een geregistreerd partnerschap geen ‘Ja’ woord aan elkaar te geven en is het makkelijker om uit elkaar te gaan. Een huwelijk kun je alleen beëindigen via de rechtbank en een geregistreerd partnerschap kan via de notaris, mits je geen minderjarige kinderen hebt.

Achteraf zijn we blij dat we deze keuze gemaakt hebben, maar het voelt toch wel een beetje gek dat we nu ‘man en vrouw’ zijn, ondanks dat we beide onze eigen achternamen houden.

Bedankt voor het lezen!

X’
Esmee

Volg:
Esmee
Esmee

Find me on: Instagram | Facebook

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?