Favoriete sport | Paardrijden

Favoriete sport | Paardrijden

Sport!? Paardrijden is geen sport maar een hobby. Dit werd altijd gezegd in de periode dat ik nog dagelijks te paard was, vele zeiden dit omdat ze vonden dat het paard het werk deed. Ik vind het best intensief en zie het zeker als een sport. Maar goed, vanaf mijn 4e jaar tot mijn 21e jaar was dit mijn grootste hobby/sport. 

Mijn zus heeft me besmet, toen ik 4 jaar was, met het paardenvirus. Zij had een shetlandpony waar ik dan op mocht ‘uitstappen’ en mocht helpen met verzorgen. Zo werd de liefde voor paarden alleen maar groter. Ik kon niet wachten tot ik 6 jaar werd, want toen mocht ik ein-de-lijk op paardrijles. Elke woensdagmiddag naar de manege om een uurtje te lessen en de rest van de dag om te tutten met de paarden en/of pony’s. Al snel kreeg ik van mijn ouders mijn eigen pony – verwend he!? – met dank aan Christina, zij werkte bij mijn ouders in de winkel en vond dat ik verder moest op een eigen pony zodat ik kon deelnemen aan wedstrijden. Het begon met een dressuur proefje in de bixie – klasse voor kinderen tot 12 jaar-  tot springparcoursen in de klasse L.

Toen ik een jaar of 12 was, werd ik te groot voor deze pony. Op wedstrijden ging er steeds vaker een balk af omdat ik met mijn eigen benen in de weg zat. Met pijn in mijn hart hebben we besloten om haar te verkopen zodat iemand anders nog veel plezier van haar kon hebben. Daarvoor in plaats kreeg ik een grotere pony waarmee ik verder kon – dit is echt een wereldpony, beste ooit! – Dit heeft 2 jaar geduurd tot dat we ZZ reden. – uitleg volgt – Omdat de resultaten zo goed waren, kreeg ik ondertussen ook meer pony’s te rijden, van mijn ouders meerdere pony’s en zelfs voor andere mensen mocht ik pony’s uitbrengen in de wedstrijden. Mijn leven bestond uit paardrijden en dacht dat dit mijn toekomst ging worden.

Dan kom je op de middelbare school in een periode dat je moet kiezen wat voor richting je op wilt, door middel van snuffelstages kun je dat uitzoeken. Dit werd bij mij natuurlijk in de paarden wereld omdat dit mijn beroep later zou worden. Ik had niks anders meer nodig dan paarden. School deelt je in bij de stage plaatsen. Ik kwam bij een professionele paardenstal terecht, waarbij ik meer mocht doen dan de andere stagiaires. Zo reed ik daar verschillende paarden en de eigenaar vond dat er heel goed uitzien. Tot hij op een zondagochtend voor de deur stond met een aanbod. De grote stal werd verkocht – stond al te koop toen ik stage liep – en de vraag aan mij, of ik paarden voor hem wilde rijden. Ja natuurlijk, super gaaf!

Dus, de keuze gemaakt en daarom de pony tijd afgesloten en de paardentijd in met 2 super goede paarden onder mijn kont. De klik was er gelijk en de resultaten werden steeds beter. Zo goed zelfs, dat mijn grootste droom uitkwam. Ik mocht rijden bij Jumping Amsterdam, één van de grootste wedstrijden die er zijn. Wauw, wat was dat gaaf! Tussen de grote namen rijden en op een geweldige accommodatie. Dit is zeker mijn hoogtepunt geweest tijdens het paardrijden.

Uit eindelijk liep het allemaal wat anders dan gepland en werden mijn paarden verkocht. Een tijdje heb ik geen paarden gehad, tot ik een nieuw aanbod kreeg om voor iemand anders te rijden. Het ging een tijdje goed, maar op een gegeven moment ging het minder. Achteraf bleek dat paard veel pijn te hebben en hebben we besloten om daar mee te stoppen. Toen ging het erg kriebelen om toch weer een eigen paard aan te schaffen. Dit heb ik gelukkig kunnen doen en ging ik verder als hobby. Tussendoor heb ik een studie doktersassistente gedaan, omdat ik toch ging inzien dat paardrijden niet mijn leven werd – had ik dat maar eerder geweten, haha -. Het werken, huishouden én elke dag naar het paard – die niet thuis stond –, werd iets teveel van het goede en had ik amper tijd over voor andere dingen. Daarom heb ik met veel pijn en moeite de keuze gemaakt om te stoppen met paardrijden en mijn paard te verkopen.

Uiteindelijk ziet mijn leven er toch heel anders uit dan dat ik verwacht had.

Uitleg verschillende klasse. 
Je hebt verschillende klasse in de paardensport. Je begint in het B en eindigt in het 1.40m. In elke klasse moet je winstpunten halen om door te gaan naar de volgende klasse. Als je een parcours rijd, spring je meestal 10 hindernissen. Als je foutloos gaat over die 10 hindernissen, heb je 2 winstpunten gehaald. Als je een balk eraf schopt, heb je 4 strafpunten. Bij bijvoorbeeld 3 balken, heb je 12 strafpunten. 4 strafpunten is 1 winstpunt. Bij meerdere strafpunten, scoor je geen winstpunten.

BB (oefenrondje): 70/80 cm
B: 100cm
L: 110 cm
M: 120cm
Z: 130cm
ZZ: 135cm
140/145cm

 

Bedankt voor het lezen! Hieronder een filmpje op de mooie accommodatie van Jumping Amsterdam.

x’
Esmee

Beste resultaten in de paardensport
– 3x frieskampioen – 2x reservekampioen – 2x 3e prijs friesekampioenschappen – 4e en 5e prijs friesekampioenschappen-  9e plaats Jumping Amsterdam – 4e prijs op CSI Twente – 10e plaats Nederlandse kampioenschappen – 

Volg:
Esmee
Esmee

Find me on: Instagram | Facebook

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?