Een brandwond, en nu?

Een brandwond, en nu?

De fijnste seizoenen komen weer in de buurt. Het is sinds woensdag 21 maart officieel lente en daar ben ik zooo blij mee. Want, dan duurt het niet lang meer tot de zomer. Yes! De warme, lichte dagen komen er weer aan jongens. Dat betekent barbecueën tot we er bij neer vallen. Op het werk merken we ook zeker dat Nederland dan massaal gaat barbecueën. Er zijn veel voorwerpen waar je je aan kan branden, een oven is het populairst. Maar in de zomer neemt de barbecue het stokje over. Ongeluk zit in een klein hoekje! 

Zoals je kon zien in mijn eerste week plog, had ik maandag 19 maart een bijscholing over brandwonden. Een ontzettend leerzaam onderwerp waar iedereen iets aan heeft. – ook al ben je niet medisch onderlegd – Omdat alle mensen in het land wel eens te maken krijgt met brandwonden óf dat ze ze zelf al eens hebben gehad, is er vaak onduidelijkheid over wat je moet doen. Vandaar dit artikel, een brandwond en nu?

Zoals ik al eerder zei, je kunt je tegenwoordig overal aan branden. Aan de oven tot aan je stijltang, alles is mogelijk. Zodra je je gebrand heb, koel dan gelijk. Geen koud water of een icepack. Maar lauw stromend water. Je remt de wond zodat het niet verder kan doorbranden in de huid. Doe dit maximaal 10 minuten en dek het daarna toe met huishoudfolie zodat het warm blijft. – huishoudfolie ja, waar het toch niet goed voor is 😉 –  Zodra je deze acties uitgevoerd heb is het verstandig om langs de huisarts te gaan voor een beoordeling van de brandwond. Een brandwond kan verschillende categorieën hebben. Deze bestaan uit een eerstegraads, tweedegraads, diep tweedegraads en derdegraads brandwond.

Een eerstegraads brandwond komt het meeste voor, zélfs een zonverbranding is een eerstegraads brandwond. Deze brandwond is eigenlijk geen wond omdat de huid niet stuk is. Het is soms rood of roze van kleur en kan wat op zwellen. Het stelt niet heel veel voor, maar zeker belangrijk om goed te verzorgen. Een tweedegraads brandwond is te herkennen aan een glanzend rode wond. Meestal is hij nat en zijn er blaren zichtbaar. Diep tweedegraads brandwonden gaan een stapje verder dan de ‘normale’ tweedegraads. De kleur veranderd naar rood/wit en er zijn meer blaren aanwezig waardoor het er ernstiger uit kan zien. Dit kan heel erg pijnlijk zijn omdat je de lederhuid meer is aangetast. We gaan nog een stapje verder naar de ergste en laatste categorie brandwond, een derdegraads brandwond. Deze kan wit, beige of donkerbruin uitvallen. De wond is droog en voelt niet meer pijnlijk aan, daar is de wond te diep voor.

Zelf heb ik hier geen ervaringen mee. Ben wel eens verbrand door de zon – elke zomer is het feest –, maar ik heb nog geen ‘officiële’ brandwonden gehad – klopt het af-  Zorg dat je snel handelt, daar red je jezelf alleen maar mee.

Heeft iemand ervaringen met brandwonden?

Bedankt voor het lezen!

Volg:
Esmee
Esmee

Find me on: Instagram | Facebook

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?