De NIPT test, waarom hebben wij hier wel of niet voor gekozen?

De NIPT test, waarom hebben wij hier wel of niet voor gekozen?

De NIPT test is sinds 1 april 2014 toegestaan in Nederland voor zwangere vrouwen met een verhoogde kans op een chromosoomafwijking. Sinds 1 april 2017 is de test voor elke zwangere vrouw beschikbaar. Maar wat houd de NIPT test in en waarom hebben wij er wel of niet voor gekozen om deze test te laten doen?

Wat houd de NIPT test in?
De NIPT test, oftewel Niet-Invasieve Prenatale test, is een onderzoek die je kunt laten doen op je ongeboren kindje. Je kunt kijken hoe groot de kans is dat de baby in je buik het downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom zou kunnen hebben. Er worden bij de zwangere vrouw een aantal buisjes bloed afgenomen met DNA waar erfelijk materiaal van de baby aanwezig is. Dit kan nagekeken worden om de chromosoomafwijkingen op te sporen.

Dus, even wat informatie in een klein stukkie tekst over wat de NIPT test inhoud. Maar hebben wij daar ook gebruik van gemaakt? Tijdens mijn eerste zwangerschap waren dit allemaal nieuwe termen waar wij nog niet eerder van gehoord hadden. Tuurlijk wisten wij dat deze test er was, maar hoe dit in zijn werk ging, daar hadden wij geen idee van. Na wat google werk, verhalen van andere mensen en informatie lezen uit folders, wisten wij het gelijk. Wij wilden niet mee doen aan deze test. Gelukkig waren wij er beide heel stellig in en twijfelde geen één van ons, altijd fijn als je het zo met elkaar eens bent ;-).

Ik zal nu uitleggen waarom wij deze keuze gemaakt hebben. Wij zijn zo ontzettend trots dat dit ons mag overkomen, het is namelijk niet vanzelfsprekend dat je zwanger mag en/of kan worden en daar zijn wij ons erg bewust van. Wij hebben de gedachte: Het maakt niet uit ‘wat’ voor kindje je krijgt, het liefst natuurlijk kern gezond zoals iedereen dat zou willen, maar als het één van deze bovenstaande chromosoomafwijkingen zou hebben, dan zou het met net zoveel liefde opgevoed worden als een kindje met geen chromosoomafwijkingen. En daarbij is het zo dat deze NIPT test niet altijd 100% betrouwbaar is, dus eigenlijk weet je het pas zeker bij de geboorte.

Hoe zit dat met jullie, wel of geen NIPT test laten doen bij de zwangerschap?

Bedankt voor het lezen!

Disclaimer; dit stukje tekst is puur uit mijn eigen gevoel geschreven. Er zijn zoveel mensen die deze test wel laten uitvoeren en daar geef ik ze geen ongelijk in. Je moet doen wat je eigen gevoel zegt.

Volg:
Esmee
Esmee

Find me on: Instagram | Facebook

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?